Op donderdag 27 maart organiseerde HTP Advies in Slot Doddendael te Ewijk een inspirerende netwerkborrel met als thema duurzaamheid in de feed- en foodsector. Met een uitstekende opkomst, een prachtige locatie en een heerlijk voorjaarszonnetje was het een geslaagde middag vol waardevolle inzichten en discussies.
De middag startte met drie experts die de deelnemers meenamen in de actuele uitdagingen en kansen rondom duurzaamheid:
- Wet- en regelgeving: Hoe ver gaat de EU-wetgeving en wat betekent dit voor bedrijven?
Veel nieuwe wetgeving en doelen, maar zijn die wel haalbaar als de deels verouderde wetgeving niet ook meebeweegt? - Certificering: Een certificerende instantie gaf inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van de huidige keurmerken.
- Toepassingen in de dierlijke keten: Wageningen University & Research besprak verschillende zaken waar je op moet letten bij het berekenen van een CO2-voetafdruk of het maken van een levenscyclusanalyse (LCA).
De paneldiscussie die volgde, bracht interessante standpunten naar voren over de toekomst van duurzaamheid in onze sector.
Stelling: Co2 reductie is de belangrijkste manier van verduurzaming
Hoewel er vaak veel aandacht is voor CO2-uitstoot als het om duurzaamheid gaat, spelen ook andere dingen een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan watergebruik, hoeveel land er nodig is, regeneratieve landbouw (waarbij de bodem gezond blijft of verbetert), plastic in de natuur en de uitstoot van andere stoffen dan CO2.
Sommige van die andere stoffen worden wel meegenomen in berekeningen, doordat ze worden omgerekend naar “CO2-equivalenten”. Zo kunnen we alles toch op één manier vergelijken.
Er kwam ook een interessante vraag naar voren: is CO2-uitstoot eigenlijk wel zo slecht? CO2 hoort namelijk van nature in ecosystemen thuis. Het antwoord daarop is dat het vooral gaat om wélke CO2 je uitstoot. CO2 die vrijkomt uit korte kringlopen, zoals wat mensen en dieren uitademen is niet zo schadelijk. Die hoort bij de natuurlijke cyclus.
Maar CO2 die al miljoenen jaren opgeslagen zit in bijvoorbeeld steenkool of olie, en die wij nu vrijmaken door die brandstoffen te verbranden, is wél een probleem.
Daarom werd ook genoemd dat hout gebruiken in de bouw juist goed kan zijn voor het klimaat: het slaat CO2 op voor een lange tijd, en dat helpt bij duurzaamheid.
Stelling: De Europese wetgeving schiet zijn doel voorbij?!
Een belangrijke vraag die werd gesteld: Schiet de EU-wetgeving rondom duurzaamheid zijn doel voorbij? Sommige bedrijven verduurzamen uit intrinsieke motivatie, maar voor velen is financiële haalbaarheid de doorslaggevende factor.
Strenge regelgeving kan averechts werken: wanneer bedrijven of boeren verdwijnen door de eisen, halen we grondstoffen uit het buitenland – met een grotere ecologische voetafdruk als gevolg.
Zijn we als EU het ‘beste jongetje van de klas’ terwijl goedkopere, minder duurzame producten uit andere regio’s blijven binnenstromen? Of moeten we het voortouw nemen om verandering wereldwijd te stimuleren?
Stelling: Certificering draagt bij aan het verbeteren van de duurzaamheid van bedrijven?!
Ook certificering is een veelbesproken onderwerp. Draagt certificering daadwerkelijk bij aan duurzaamheid, of is het vooral een tijdrovende en kostbare verplichting?
De hoeveelheid aan certificeringen maakt het voor bedrijven en klanten lastig te bepalen wat echt relevant is. Ondanks certificeringen blijven extra bewijsstukken en audits gevraagd worden, wat leidt tot ‘certificeringsmoeheid’. Certificeren lijkt noodzakelijk, maar het gehele proces – met lange audittijden en hoge kosten – is op zichzelf misschien niet eens zo duurzaam. Het wordt hoog tijd dat de overlap in de vele systemen vereenvoudigd wordt, dat eventuele nieuwe systemen vooral voor duurzaamheid, efficiënt en effectief worden ingericht, en dat waar mogelijk wordt aangesloten bij reeds bestaande systemen.
Samen sterk: Tijd om het stuur zelf in handen te nemen
Blijven we als bange konijnen in de koplampen staren, of kruipen we zelf achter het stuur? Eén ding werd duidelijk tijdens de borrel: als individuele bedrijven sta je zwakker, maar door samen te werken kunnen we wél invloed uitoefenen.
Dus, blijf verenigd als sector! Via brancheorganisaties en gezamenlijke initiatieven kunnen bedrijven sterker staan en inspraak krijgen in de toekomst van duurzaamheidseisen. Laten we er samen voor waken dat onnodige certificeringen of ellenlange nietszeggende checklijsten en dubbele audits worden voorkomen. Met gezamenlijke inbreng kan gewerkt worden aan efficiënte, effectieve en geharmoniseerde systemen die daadwerkelijk bijdragen aan een duurzamere wereld.
We sloten de dag gezellig af met een borrel en wat hapjes aan de bar, en afsluitend een zakje duurzame Hoeksche chips om mee te nemen.
Laten we het gesprek voortzetten en de regie pakken. Doe je mee?