Ga naar de inhoud

Duurzaamheid, BRC Gluten-free, aroma’s en CSDDD

We willen graag uw aandacht vestigen op een enquête over duurzaamheid en een aantal ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden op het gebied van BRC Gluten-Free, toegestane aroma’s en de CSDDD-wetgeving.

Enquête duurzaamheid: We hebben jullie hulp nodig!

Als onderdeel van ons onderzoek naar duurzaamheid willen we graag input van onze klanten en andere bedrijven uit de sector verzamelen. Of je nu al actief bezig bent met duurzaamheid of niet, jouw mening is waardevol voor ons. Het kost maar een paar minuten van je tijd en het zal ons enorm helpen bij het verkrijgen van inzichten om onze sectoren duurzamer te maken. De enquête is hier te vinden.

BRCGS Gluten-Free Issue 4 is gepubliceerd

De nieuwe BRCGS Global Standard Gluten-Free Issue 4 is gepubliceerd, met belangrijke wijzigingen ten opzichte van Issue 3. Deze herziene norm biedt strengere eisen en meer helderheid voor alle belanghebbenden. Belangrijke veranderingen zijn onder meer de toevoeging van non-conformiteit beoordeling, een nieuwe sectie over labeling en pack control, en de uitbreiding van de scope om uitbestede verwerking op te nemen. Bovendien heeft BRCGS in samenwerking met de Association of European Coeliac Societies (AOECS) een nieuwe Sectie 8 ontwikkeld, waardoor gecertificeerde locaties het Crossed Grain symbool van AOECS op hun verpakking kunnen tonen, wat een strengere glutenvrije norm aanduidt.

Om gecertificeerde locaties de tijd te geven om over te stappen, zullen audits tegen Issue 4 vanaf augustus 2024 worden uitgevoerd. Dit geeft bedrijven ruim de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe eisen. BRCGS zal ondersteunende publicaties en richtlijnen publiceren om de overgang te vergemakkelijken.

Toegestane aromastoffen voor in levensmiddelen

Op 25 januari 2024 is een belangrijke wijziging in de regelgeving omtrent aromastoffen voor levensmiddelen van kracht geworden. Deze wijziging, vastgelegd in de Verordeningen 2024/238 en 2024/234, beperkt het gebruik van bepaalde aroma’s die voorheen werden toegepast in voedingsmiddelen.

Door het gebruik van bepaalde aroma’s te beperken, willen de autoriteiten mogelijke risico’s voor consumenten minimaliseren en de kwaliteit van voedingsproducten verbeteren.

Europese Raad bereikt akkoord over CSDDD

Na weken van politieke onzekerheden heeft de Europese Raad uiteindelijk een akkoord bereikt over de Corporate Sustainable Due Diligence Directive (CSDDD). Ondanks de twijfels die eerder ontstonden is de Europese Raad op 15 maart 2024 akkoord gegaan met een aangepast wetsvoorstel.

De CSDDD is wetgeving die bedrijven verplicht om hun activiteiten te evalueren op mogelijke negatieve impact op mens en milieu, en om passende maatregelen te nemen om deze impact te voorkomen of te verminderen. Het doel van de CSDDD is om bedrijven verantwoordelijk te houden voor hun handelen en bij te dragen aan een meer duurzame en ethische zakelijke praktijk binnen de Europese Unie.

Belangrijke aspecten van de CSDDD zijn onder meer het toepassingsgebied en de thresholds voor in-scope ondernemingen. De thresholds zijn aangepast, waardoor minder EU- en niet-EU-ondernemingen onder de richtlijn vallen. De ‘risicovolle’ sectorbenadering is geschrapt, maar een herzieningsclausule biedt de mogelijkheid om deze later alsnog in te voeren. Daarnaast zijn verplichtingen vastgesteld voor in-scope ondernemingen om transitieplannen aan te nemen die in overeenstemming zijn met het Akkoord van Parijs.

De CSDDD bevat ook controlemechanismen en civiele aansprakelijkheid voor in-scope ondernemingen die hun verplichtingen niet nakomen. Administratief toezicht en sancties, waaronder zware boetes, zijn voorzien, evenals civielrechtelijke handhaving voor schade veroorzaakt door schendingen van de CSDDD.

Meer informatie?

Heeft u vragen over een van deze onderwerpen, bent u geïnteresseerd in een cursus of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact op via info@htp-advies.nl of bel naar 0487 51 06 96.

Bronnen: