Ga naar de inhoud

Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons

  • door

Eerder dit jaar heeft de EFSA een update van de risicoanalyse van mineral oils in levensmiddelen gepubliceerd. Hierin wordt beschreven dat te veel MOAH in een levensmiddel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Per 1 januari 2024 zal daarom het tijdelijk handhavingsbeleid voor MOAH van de NVWA in werking treden, maar wat zijn dat voor stoffen en waar komen ze vandaan? Als adviseurs krijgen we vaak inhoudelijke vragen over verontreinigingen in producten waar bedrijven op laten analyseren. In dit kennisblad worden Mineral oil aromatic hydrocarbons toegelicht.

Wat zijn MOAH?

Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH) zijn een groep chemische verbindingen afkomstig uit minerale olie. Deze aromatische oliën worden vaak gebruikt in verschillende industriële toepassingen, waaronder smeermiddelen, cosmetica en voedselverpakking.

Oorsprong van MOAH in voedingsmiddelen

De belangrijkste bron van MOAH in voedingsmiddelen is de migratie van verpakkingsmaterialen naar het voedsel. Gerecycled papier en karton dat gebruikt worden in verpakkingen kan inkt bevatten met MOAH. Daarnaast kunnen smeermiddelen die gebruikt worden in machines tijdens het verwerken van voedsel bijdragen aan MOAH-verontreiniging. Als smeermiddelen niet goed worden gecontroleerd op de aanwezigheid van minerale oliën, kunnen ze MOAH overbrengen naar het uiteindelijke voedselproduct.

Veiligheidsrisico’s in verband met MOAH in voedselproducten

De veiligheidsrisico’s van MOAH in voedingsmiddelen hebben tot bezorgdheid geleid bij regelgevende instanties en gezondheidsorganisaties. MOAH zijn geclassificeerd als potentiële carcinogenen en langdurige blootstelling aan hoge concentraties van deze verbindingen kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat bepaalde MOAH zich kunnen ophopen in organen zoals de lever en lymfeklieren, wat leidt tot bezorgdheid over de mogelijkheid van bioaccumulatie bij mensen. Daarnaast heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) aangetoond dat MOAH een schadelijk effect op de gezondheid kunnen hebben.1 Dit geeft voldoende aanleiding om MOAH op te moeten nemen in het HACCP-plan.  

Handhavingsbeleid NVWA

De NVWA voert monitoring uit naar MOAH in diverse voedingsmiddelen. Ook bedrijven die in levensmiddelen handelen dienen monitoring uit te voeren naar deze stoffen in hun producten. Wanneer er MOAH in levensmiddelen worden aangetroffen zal de NVWA handelen conform het tijdelijke handhavingsbeleid. Het handhavingsbeleid zal ingaan per 1 januari 2024 en kan gevonden worden op de website van de NVWA.2 Hierin staan actielimieten voor MOAH in levensmiddelen. Wanneer u gehaltes MOAH aantreft die boven de actielimiet liggen (zonder toepassing van de meetonzekerheid), dan moet dit aan de NVWA gemeld worden.

Analyses en monstername

De Europese Commissie heeft een richtsnoer3 opgesteld moet instructies voor bemonstering en analyse van MOAH. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het uitvoeren van deze analyses in levensmiddelen en is er een standaard werkwijze4 gepubliceerd voor de analyse op zuigelingenvoeding.

Meer informatie?

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een gevarenanalyse van uw grondstoffen, proces of bent u geïnteresseerd in een cursus? Neem dan gerust contact op via info@htp-advies.nl of bel naar 0487 51 06 96.