Ga naar de inhoud

Uit de handel nemen van bepaalde toevoegingsmiddelen voor diervoeding

Met het verschijnen van uitvoeringsverordening (EU) Nr. 2023/1173 ‘tot het uit de handel nemen van bepaalde toevoegingsmiddelen voor diervoeding, is weer een volgende stap gemaakt met het uit het register van toevoegingsmiddelen verwijderen van toevoegingsmiddelen, waarvoor niet tijdig een aanvraag is ingediend, of waarvoor een aanvraag is ingediend die vervolgens is ingetrokken.

De uitvoeringsverordening (EU) Nr. 2023/1173 bevat twee bijlagen. Bijlage 1 betreft de lijst toevoegingsmiddelen die voor alle diersoorten- en categorieën uit de handel worden genomen, en Bijlage 2 bevat de lijst die voor bepaalde diersoorten- en categorieën uit de handel worden genomen.

Via Eur-Lex of deze link is de uitvoeringsverordening (EU) Nr. 2023/1173 te vinden.

Enkele namen van toevoegingsmiddelen die in die bijlagen staan zijn: natuurlijke producten – botanisch gedefinieerd zoals olie van oregano en extract van hop. Verder staan in de bijlage ook bepaalde inkuilmiddelen, bindmiddelen zoals clinoptiloliet, of producten als essentiële onverzadigde omega 6-vetzuren.

Let op, bekijk de lijst en beoordeel om welke producten het specifiek gaat (soort, nummer), en of de wijzigingen voor jullie relevant zijn.

Overgangstermijn:

Toevoegingsmiddel: Bestaande voorraden van de in de bijlage opgenomen toevoegingsmiddelen mogen tot en met 6 juli 2024 in de handel gebracht en gebruikt blijven worden.

Voormengsel: de met deze toevoegingsmiddelen geproduceerde voormengsels mogen tot en met 6 oktober 2024 in de handel gebracht en gebruikt blijven worden.

Mengvoeder/voedermiddel: mengvoeders en voedermiddelen die met deze toevoegingsmiddelen en of voormengsels geproduceerd zijn mogen tot en met 6 juli 2025 in de handel gebracht en gebruikt blijven worden.

De gehele update van het register is nog steeds in gang. Dus het is belangrijk de wijzigingen in het register goed in de gaten te houden.

Graag refereren we ook nogmaals aan onze mail van 5 oktober 2021 waarin de link te vinden is naar het interessant rapport van Maria Groot van Wageningen Food Safety Research, ‘Kruiden in de veehouderij; toepassing als voedermiddel en additief.

Het rapport is gratis te downloaden op de website van WUR: https://doi.org/10.18174/513087 of op www.wur.nl/food-safety-research (klik onder Food Safety Research’ op ‘Publicaties’ en typ in de zoekbalk de titel van het rapport in).

Mocht u nog vragen hebben dan vernemen wij deze graag.