Ga naar de inhoud

Kruidenproblematiek in diervoeders

Door Maria Groot van Wageningen Food Safety Research is een interessant rapport ‘Kruiden in de veehouderij; toepassing als voedermiddel en additief opgesteld.

Kruiden en kruidenpreparaten worden reeds vele jaren aangewend in de diervoeders. Het gebruik ervan neemt de laatste jaren toe, mede om de diergezondheid te ondersteunen met natuurlijke middelen en het gebruik van diergeneesmiddelen te verminderen.
Er bestaat veel onduidelijkheid over de wettelijke kaders, met name of kruiden moeten worden beschouwd als voedermiddelen, toevoegingsmiddelen of diergeneesmiddelen. Dit rapport heeft tot doel voorstellen te doen  om meer duidelijkheid te verschaffen in deze wettelijke kaders. Ook is in het rapport gekeken naar de toepassingsmogelijkheden voor kruiden (extracten en tincturen)  die uit het register diervoedertoevoegingsmiddelen zijn verwijderd omdat er geen dossier is ingeleverd en welke daarom niet meer mogen worden ingezet als toevoegingsmiddel (uitvoeringsverordening EU nr. 230/2013).

Verschil wetgeving humaan en dier 
Het rapport beschrijft duidelijk de vergelijking van de wetgeving voor kruiden voor mensen en dieren. Voor kruiden als voedingsmiddel zijn er humaan voedingssupplementen, die als voedingsmiddel worden gezien, terwijl deze categorie voor dieren niet bestaat. Ook kruidenextracten zijn humaan voedingsmiddelen, terwijl de extracten voor dieren meestal als toevoegingsmiddelen worden beschouwd.
In de bijlagen van het rapport treft u vergelijkingen van de diervoederlijsten met de Witte Lijsten van levensmiddelen (lijst met kruiden met een EMA-monografie en beoordeling, die veilig voor gebruik door mensen wordt beschouwd).

Concluderend 
Maria Groot heeft in 2020 niet stil gezeten. We vinden dit een mooi rapport. Zeer nuttig voor de sector, beleid en handhaving in diervoeders. Hopelijk wordt met de aanbevelingen in ieder geval de discussie gevoerd over dit onderwerp. Op deze wijze is het toevoegen van een extra umami-smaak (definitie diervoedersupplementen in lijn met de levensmiddelenwetgeving) wellicht niet nodig want er is veel mogelijk binnen de bestaande diervoederwetgeving. Maar vooraleer er iets mee gedaan kan worden, zal de sector (bijvoorbeeld via brancheverenigingen) met de overheid de discussie moeten gaan voeren.

Indien u met deze problematiek te maken heeft, laat het vooral weten aan uw branchevereniging. Wellicht dat dan tijdens stakeholdersoverleg met de overheid de discussie gevoerd kan worden om te komen tot praktische oplossingen zodat ook in de diervoedersector kruiden, kruidenextracten en –tincturen gebruikt kunnen blijven worden. Op deze manier kunnen dieren gezond gehouden worden met natuurlijke middelen.
Let op: dit is nog geen wetgeving en er kunnen geen rechten aan worden ontleend, zie eerste pagina van het rapport.

Het rapport is gratis te downloaden op de website van WUR: https://doi.org/10.18174/513087 of op www.wur.nl/food-safety-research (klik onder Food Safety Research’ op ‘Publicaties’ en typ in de zoekbalk de titel van het rapport in).