Ongediertebestrijding door agrariërs

Mei 2014

Graag informeren wij u over recente wijzigingen in de Regeling gewasbescherming en biociden, waarbij de opleidingseisen voor professionele plaagdierbestrijders zijn aangescherpt. Deze wijzigingen hebben ook gevolgen voor agrariërs die knaagdierbestrijding toepassen op hun eigen bedrijf.

Momenteel hebben agrariërs namelijk vrijstelling om professionele rodenticiden te gebruiken op het eigen bedrijf. Deze vrijstelling vervalt per 1 juli 2015. Het is vanaf dat moment verplicht om in het bezit te zijn van het vakbekwaamheidsbewijs KBA (Knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf).
Ook wordt het verplicht om een ongediertebestrijdingsplan bij te houden.

Het Vakbekwaamheidsbewijs KBA wordt uitgegeven door Bureau Erkenningen, dat ook de vakbekwaamheidsbewijzen voor gewasbescherming (spuitlicenties) verzorgt. Agrariërs die in het bezit zijn van een spuitlicentie kunnen door het volgen van een extra kennisbijeenkomst in het bezit komen van het KBA-bewijs. Dat wordt dan bijgeschreven op de spuitlicentie.

Agrariërs die niet in het bezit zijn van een geldige spuitlicentie dienen met goed gevolg een examen af te leggen. Na het slagen voor dit examen wordt een pasje thuisgestuurd. Ter voorbereiding op het examen kan een cursus gevolgd worden, maar dit is niet verplicht.

Meer informatie over het behalen van het vakbekwaamheidsbewijs KBA vindt u op de website van Bureau Erkenningen.

Daarnaast is het vanaf 1 januari 2014 alleen nog maar toegestaan om toxische ongediertebestrijding toe te passen als eerder opname is geconstateerd. Het preventief plaatsen van gif is daarmee verboden.

Share this Post