Ga naar de inhoud

Belangrijke informatie voor QS- en GMP+-gecertificeerde bedrijven die soja(producten) binnen de QS-keten verhandelen, verwerken en/of hanteren.

  • door

Onlangs verstuurde GMP+ een (gerectificeerde) nieuwsbrief over de wijzigingen voor bedrijven die soja(producten) binnen de QS-keten verhandelen, verwerken en/of hanteren.
Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste acties.

Vanaf 1 januari 2024 mogen QS-gecertificeerde bedrijven in de diervoederindustrie alleen soja bevattende diervoeders verkopen met de aanvullende module QS-SojaPlus.
De aanvullende module QS Sojaplus (voorheen: “Bezug von entwaldungsfreiem Soja”, inkoop van ontbossingsvrije soja) heeft als doel de verantwoorde inkoop van soja in het QS-systeem op de lange termijn te verbeteren. Zie het QS-nieuwsbericht (Duits) hierover.

GMP+ gecertificeerde bedrijven die leveren aan de QS keten worden geaccepteerd op basis van hun certificering volgens het GMP+ FRA schema en een aanvullende registratie in de QS database.

  • Bent u al gecertificeerd voor GMP+ FRA en levert u al aan de QS keten, dan bent u veelal al geregistreerd in de QS database op basis van GMP+ FSA, maar nog niet op basis van GMP+ FRA.
    Dus voor 1-1-2024 aanvullend registreren, en aangeven volgens welk schema (GMP+ FRA MI 5.1, MI 5.2, MI 5.3 en MI 5.6, of van de QS Sojaplus module) u gecertificeerd bent.
  • Bent u nog niet GMP+ FRA gecertificeerd, dan moet u zich registreren voor 1-1-2024, én laten certificeren voor 31-12-2024. Certificering kan gecombineerd worden met de eerstvolgende reguliere audit in 2024.
  • Bovenstaande geldt ook voor biologische bedrijven.

Voor wat betreft de etikettering: claims met betrekking tot GMP+ FRA of QS Sojaplus zijn uitsluitend toegestaan na certificering, zie de gerectificeerde GMP+nieuwsbrief.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze verplichting? Neem dan gerust contact op via uw vaste adviseur, via info@htp-advies.nl of bel naar 0487 51 06 96. Wij helpen u graag.