Ga naar de inhoud

GMP+ redesign – GMP+ FC scheme 2020

#ProjectGMP+2020

Op maandag 1 maart 2021 zijn de definitieve documenten van het GMP+ Feed Certification scheme 2020 door GMP+ International gepubliceerd op hun website. Deze zijn op dit moment beschikbaar in vier talen: Engels, Duits, Pools en Nederlands. Later zal het schema in meer talen beschikbaar komen.

De structuur van de GMP+ FSA-standaarden is veranderd en in lijn gebracht met o.a. ISO 22000. Dit maakt het gemakkelijker om deze standaarden te integreren in uw voedsel- of voederveiligheids-managementsysteem. Waar eerst verschillende standaarden waren (zoals GMP+ B1 Productie, handel en diensten, GMP+ B3 Handel, collectie en op- & overslag, GMP+ B4 Transport en GMP+ B8 Productie en handel huisdiervoeders), zijn deze nu in één standaard vervat:

  • In de Framework-documenten (het raamwerk van de GMP+-certificering) leest u hoe het voederveiligheidssysteem in elkaar steekt en op welke manier de deelnemende bedrijven als community samenwerken met GMP+ aan voederveiligheid.
    De Framework-documenten vervangen de A-documenten.
  • Daarnaast zijn er voorwaarden voor GMP+ FSA, die de B-documenten, BA-documenten en Country Notes vervangen; deze Requirements-documenten worden aangeduid met de letter R (Requirements) of TS (Technical Specifications).  Voor GMP+ FRA zijn de specifieke voorwaarden voor een Market Initiatief apart beschreven. Deze documenten beginnen met de letters MI. Aan het einde van elk document is ook een overzicht te vinden van de Feed Support Products en Support-middelen, indien van toepassing.
  • Elk bedrijf moet voldoen aan de voorwaarden van het GMP+ FC scheme 2020. GMP+ International biedt hierin ondersteuning in de vorm van handleidingen en achtergrond-informatie via de Support-documenten. Deze worden aangeduid met de letter S en vervangen de D-documenten.

Aan de inhoud van de nieuwe GMP+-standaard verandert weinig, echter er zijn wel wijzingen nodig met name wat betreft verwijzingen, opbouw en structuur. U heeft drie jaar de tijd om over te stappen naar het nieuwe schema. Uiteraard kunnen wij u daarbij van dienst zijn. Het bepalen van het juiste moment om over te stappen is mede afhankelijk van uw certificaat geldigheidsduur. In een latere nieuwsbrief zullen we inhoudelijk ingaan op de belangrijkste wijzigingen en de gemakkelijkste weg om de transitie naar de nieuwe norm op te pakken.

Voor nu adviseren wij u om alvast eens een kijkje op de website te nemen en de animatiefilmpjes te bekijken die daar staan, om een idee te krijgen van de nieuwe structuur. Mocht u naar aanleiding daarvan vragen hebben, dan kunt u die natuurlijk alvast aan ons stellen via email of de bij u bekende telefoonnummers van ons kantoor en/of onze adviseurs.

Mocht u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen hebben, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0487-510696.